Blogissa julkaiseminen

Tervetuloa kirjoittamaan tähän blogiin etenkin oman ainetiimisi toiminnasta! Tavoitteena on, että blogipistaukset kertovat jotain tärkeää tapaamisista niille, jotka eivät päässeet mukaan ja/tai toimivat yhteisinä muistiinpanoina tapaamisen keskeisistä teemoista. Voit julkaista blogissa omalla Google-tililläsi (esim. gmail-osoite) tai lähettämällä viestin liitteineen blogin sähköpostiin, kun olet ensin saanut julkaisuoikeuden. Kommentteja voi julkaista kuka tahansa ilman kirjautumista.

Miten saan julkaisuoikeuden?


Kirjoittajan oikeudet omalle Google-tilillesi tai blogin sähköpostin saat Matleena Laaksolta ainetiimien vetäjien tapaamisissa tai erikseen pyytämällä. Jos nimesi ei näy ainetiimien vetäjien listauksessa, kerro kuka olet ja miksi haluat tunnukset.

Näin julkaiset sähköpostitse


Lähetä blogijulkaisu blogin sähköpostiosoitteeseen. Sähköpostin otsikko tulee blogijulkaisun otsikoksi ja teksti allekirjoituksineen varsinaiseksi sisällöksi. Mukana voi olla linkkejä ja kuvat lisätään liitetiedostoksi. Tunnisteita et voi lisätä, joten Matleena lisää ne jälkikäteen ja samalla hieman asettelee tekstiä ja kuvia.

Näin julkaiset Google-tunnuksillasi


Jos käytät omaa Google-tunnustasi, kirjaudu blogiin ja valitse yläreunasta UUSI TEKSTI. Näin sinulle avautuu tila, mihin voit kirjoittaa otsikon ja tekstin. Voit tallentaa sen ensin luonnoksena. Muutoksia voit tehdä julkaisemisen jälkeenkin.
  • Jos kopioit tekstin muualta, kannattaa poistaa muotoilut (valitse teksti ja sitten työkaluista T-kirjain, missä pieni rasti alhaalla). 
  • Lihavoi henkilöiden nimet ne ensi kertaa mainittaessasi. 
  • Voit lisätä kuvia ja linkkejä sekä upottaa (embed) erilaisia tiedostoja. 
  • Lisää haluamasi tunnisteet, vähintään oppiaine ja mielellään myös jotain sisältöihin liittyvää. 
  • Hakukuvaukseen voit kuvata julkaisun sisällön lauseella tai kahdella.


Tekijänoikeudet


Blogi on julkaistu CC BY-SA -lisenssillä. Mm. Opetushallitus ja monet koulutuksen järjestäjät (esim. Tampereen kaupunki) suosittelevat Creative Commons -lisenssin käyttämistä.

Kun tuot blogiin kuvia, lisää kuvatekstiin kuvaajan/tekijän nimi sekä tarvittaessa lähde ja lisenssi, jos se on muu kuin blogin lisenssi. Tekijänoikeusvapaita kuvia löydät mm. Pixabaysta ja niitä voi käyttää myös ilman kuvan tekijätietoja tai lähdeviitettä.

Ohjediat blogeista opetuksessa


Alla on lisätietoja innokkaimmille, mutta tätä blogia varten et tarvitse näin perusteellisia tietoja.

Blogit opetuksessa

Ajoittain päivittyvät diasarja blogien hyödyntämisestä etenkin opetuksessa ja ammatillisessa verkoistuitumisessa. Lyhyt WordPressin esittely ja perusteelliset ohjeet Googlen Bloggerin käyttöön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti