26.11.2024

Musiikin ainetiimipäivän teemana oli musiikki osaksi ylioppilastutkintoa

Musiikin ainetiimi kokoontui 30.10.2024 Pirkkalan yhteislukion musiikinluokkaan keskustelemaan ja pohtimaan ajankohtaista aihetta, musiikin liittämistä osaksi ylioppilastutkintoa. Alustimme aihetta keskenämme ja iltapäivän keskivaiheilla saimme Reijo Aittakummun kertomaan tämän hetkisestä tilanteesta, hän on osa asiaa valmistelevaa työryhmää Helsingissä.
 
Tämän hetkisten suunnitelmien mukaan musiikista tulisi osa ylioppilastutkintoa keväällä 2029 eli uudistus koskisi nykyisiä seiskaluokkalaisia. Musiikin ylioppilastutkintokokeessa olisi valmisteleva osuus joka sisältää musisointia ja sekä kirjallinen osuus jonka kokelas tekee Abitissa samaan tapaan kuin muutkin ylioppilaskokeet.

Paljon keskustelua herätti musiikin yo-kokeen arviointi. On mahdollista, että hyvä muusikko joka on saanut erinomaisia arvosanoja koko lukionsa ajan saisikin ylioppilastutkinnossa heikon arvosanan. Tätä täytyisi muistaa korostaa musiikin yo-kirjoittajille, musiikin ylioppilastutkinto-arvosana ei välttämättä määritä muusikon taitojasi.
 
Paljon pohditutti myös tulevan musiikin ylioppilaskokeen sisällöt, se mitä kysytään täytyy opettaa ja miten musisointiosuuden arviointi saadaan tehtyä reilusti ja mitä ylipäätään arvioidaan. Tästä on onneksi olemassa suunnitelmia ja ehdotuksia mutta suuri kysymys on menevätkö ehdotukset läpi YTL:ssä.
 
Huomasimme, että moni lukion musiikin opettaja olisi toivonut, että nykyistä musiikin lukiodiplomi-systeemiä oltaisiin kehitetty eikä laisinkaan yritetty runnoa musiikkia osaksi ylioppilastutkintoa.
Yhteisenä huolena nousi esiin se miten musiikin liittäminen osaksi yo-tutkintoa muuttaa sitä mitä lukion musiikin tunneilla tehdään. Tällä hetkellä keskiössä on musisointi ja oman muusikkouden kehittäminen sekä musiikillisen maailman kuvan laajentaminen. Reijo Aittakummun meille etänä esittelemät ehdotukset ja suunnitelmat loivat hieman uskoa siihen, että yo-uudistus ei ehkä ole ihan katastrofi mutta toivomme että lukion musiikin opettajien ajatuksia tässä mullistuksessa kuullaan riittävästi.

Petra Koho
Musiikin lehtori
Pirkkalan yhteislukio

6.11.2024

Sukupuolen filosofia

Sukupuolen filosofia herätti paljon hyvää keskustelua Pirkanmaan filosofian ja elämänkatsomustiedon opettajien ainetiimi kokoontui Tampereen klassillisella lukiolla 29. lokakuuta. Tilaisuudessa keskusteltiin, mitä ajatuksia heräsi filosofian ja elämänkatsomustiedon opettamisen näkökulmasta viime kesäkuussa Tampeeen yliopistolla järjestetyssä seminaarissa, joka käsitteli filosofian, elämänkatsomustiedon ja etiikan opettamisen nykytilannetta. 

Luennoitsijaksi ainetiimiin saapui väitöskirjatutkija Siiri Porkkala, joka luennoi otsikolla ”Feministinen filosofia, tietäminen ja metafysiikka: Tarkastelussa episteeminen epäoikeudenmukaisuus ja sukupuolten moninaisuus”. Vaikka sukupuoleen liittyvät niin ontologiset ja epistemologiset kuin myös eettiset kysymykset ovat todella haastavia, luennolla asioita käsiteltiin kuitenkin hyvinkin yleistajuisesti aiheen haastavaa luonnetta unohtamatta. Luento herätti suurta mielenkiintoa ja keskustelua syntyi todella paljon. 

Pohdimme myös hieman tulevalla kevätlukukaudella järjestettävän ainetiimin ohjelmaa ja tämän pohdinnan tuloksena päätimme osallistua keväällä yhteiseen ainetiimiin, joka olisi tarkoitus järjestää yhteistyössä uskonnon, biologian ja maantieteen sekä historian ja yhteiskuntaopin ainetiimien kanssa.

Jarkko Vilkkilä

5.11.2024

Lukiolaisten hyvinvoinnin tukeminen

Kolmos-nelosten vuositasovastaavat kokoontuivat Tampereen klassillisella lukiolla 30.10.2024. Aiheena opiskelijoiden hyvinvoinnin tukeminen. Alkuun oli halukkaille ohjattu rentoutus, jonka jälkeen keskusteltiin ajankohtaisista asioista liittyen ryhmänohjaukseen. 

Nelosten määrän kasvu sekä nelosten ja kolmannen vuosikurssin opiskelijoiden ohjauksen tarve penkkareiden jälkeen sekä penkkarijärjestelyt herättivät keskustelua, ajatuksia sekä myös joitakin ideoita.

Abien kotiväen iltojen sisältöjä vertailtiin eri koulujen kesken. Esimerkiksi toimivaksi todettu ennen iltaa opiskelijoilta kysytyt toiveet kotiväelle siitä, miten nämä voisivat tukea opiskelijaa viimeisinä lukiovuosina ja kirjoitusten aikaan. Nämä toiveet on sitten esitetty illassa vanhemmille. 

Abien ryhmänohjauksen sisältöjä pohdittiin ja vertailtiin. Tarkemmin tarkasteltiin Clasun sisällöt, jotka painottuvat hyvinvointiin. Jossakin koulussa abit ovat tykänneet kirjoittaa kirjeitä ja ohjeita uusille ykkösille lukuvuoden alussa. Muut konkreettiset materiaalit jaettiin ainetiimin kesken.

Oli mukava nähdä näin puolen vuoden jälkeen. Kevään tapaaminen suunniteltiin huhtikuun loppuun, toukokuun alkuun ja ajatuksena on kutsua vieraileva luennoitsija/ kouluttaja.

- Nelos-kolmosten vuositasovastaavien puolesta tekstin tuotti: Elisa