21.5.2025

Kakkosten ryhmänohjaajien kevättunnelmia

Kakkosten ryhmänohjaajien ainetiimi kokoontui perjantaina 16.5. vaihtamaan kuulumisia sekä pohtimaan mennyttä ja suunnittelemaan tulevaa. Tapaaminen järjestettiin Pella’s cafe -kahvilassa, ja runsaan aamiaisen lomassa keskusteltiin toisen vuoden ryhmänohjauksen käytänteistä ja abivuoden suunnitelmista.
 
Tapaamisessa vertailtiin toisen vuoden vanhempainiltojen sisältöjä ja ryhmänohjaajan roolia vanhempainilloissa. Lisäksi keskusteltiin muistakin ryhmänohjauksen käytänteistä eri kouluissa sekä ryhmänohjaajien pitämistä keskusteluista tai haastatteluista. Keskustelujen aiheita – opintojen lisäksi – ovat olleet muun muassa tulevaisuus, reilu ja tasa-arvoinen kohtelu sekä opiskelijan henkilökohtaiset tarpeet ja toiveet. 

Toisen vuoden ryhmänohjaustuokioiden aiheista käytiin myös keskustelua. Abivuoden ryhmänohjaukseen valmistauduimme pohtimalla ensimmäisen koulupäivän sisältöä, tasovastaavan roolia ja koko abivuoden ryhmänohjauksen sisältöjä. Useampi lukio on ensi lukuvuoden aikana päättänyt panostaa ryhmänohjaukseen esimerkiksi perustamalla erillisen työryhmän kehittämään materiaaleja ja käytänteitä. Ryhmänohjauksen sisällöiksi abivuonna ehdoteltiin esimerkiksi ylioppilaskokeisiin valmistautumista, stressihallintaa, motivaatiota, jatko-opintoja, yhteistyötä jo kirjoittaneiden opiskelijoiden kanssa, penkkariasioita sekä ryhmän viimeistä yhteistä kokoontumista. Keskustelimme myös nelosten ohjaamisen käytänteistä eri lukioissa.
 
Kakkosten ryhmänohjausainetiimin toiminta on ollut osallistujille antoisaa. Syksyn koulutus herätti paljon ajatuksia ja keskustelua vieläkin, ja hyvillä mielin päätimme tämän vuoden toiminnan yhteiseen tapaamiseen. Ryhmänohjaustiimi jatkaa toimintaansa ensi vuonna: tervetuloa mukaan uudet ja vanhat tasovastaavat sekä muut abien ja nelosten ryhmänohjaajat!
 
Annika Lalja

15.5.2025

Korkea-asteen vinkkejä lukiolaisille

Tiistaina 6. toukokuuta 2025 kokoonnuimme jälleen vuosittaiseen yhteistyötapaamiseen Tampereen ammattikorkeakoululle. Tapaaminen toi yhteen lukioiden erityisopettajia sekä henkilöstöä Tampereen ammattikorkeakoulusta (TAMK) ja Tampereen yliopistosta (TUNI). Paikalla oli yhteensä 21 erityisopettajaa, ja tunnelma oli innostunut ja keskusteleva.
 
Päivän kohokohtana oli vierailu TAMKin uusiin hoitotyön oppimisympäristöihin. Pääsimme seuraamaan sairaanhoitajaopiskelijoiden käytännön harjoittelua ja näkemään, millaista opiskelu on modernissa, aidontuntuisessa ympäristössä. Kokemus tarjosi konkreettisen näkymän siihen, mitä tulevat opiskelijat voivat odottaa.

Vierailun jälkeen siirryttiin päivän "ruisleipään" eli keskusteluun väyläopinnoista ja yksilöllisistä opetusjärjestelyistä. Väyläopinnot tarjoavat lukiolaisille hienon mahdollisuuden tutustua korkeakouluopintoihin jo lukioaikana. Ne voivat toimia myös väylänä tutkinto-opintoihin.
Yksilölliset järjestelyt puolestaan varmistavat, että jokaisella opiskelijalla on mahdollisuus menestyä opinnoissaan omista lähtökohdistaan käsin. Esimerkiksi lukivaikeusdiagnoosi ei vanhene, ja tarvittaessa opintojen alussa voidaan suunnitella kevennetty opintopolku.
 
Tapaamisessa nousi esiin myös monia käytännön vinkkejä, joita korkeakoulut haluavat välittää lukiolaisille: 
  • Asenne ratkaisee: Korkeakouluopinnot vaativat oma-aloitteisuutta ja kykyä oppia lukemalla ja kirjoittamalla. 
  • Hyödynnä ohjausta: Henkilökohtainen opintosuunnitelma (HOPS) on tärkeä työkalu – ohjausta kannattaa hyödyntää säännöllisesti.
  • Aikatauluta arki: Kalenterin käyttö ja ajanhallinta ovat keskeisiä taitoja itsenäisessä opiskelussa.
  • Suunnittele ajoissa: Jos opinnot kuormittavat, kevennetty opintopolku kannattaa suunnitella heti alussa – näin vältetään turhaa stressiä myöhemmin.
  • Vanhemmat mukaan: Vanhemman voi ottaa mukaan ohjaustapaamisiin, jos se tukee opiskelijan siirtymää toiselle asteelle. 
Tapaaminen koettiin jälleen kerran erittäin antoisaksi. Yhteistyö lukioiden ja korkeakoulujen välillä koettiin tärkeäksi ja tarpeelliseksi. Sovimme, että perinnettä jatketaan myös ensi vuonna – silloin kokoonnumme Tampereen yliopiston tiloissa.
 
Aurinkoista kevään jatkoa kaikille ja rentouttavaa lomaa!
Pauliina Mauno

5.5.2025

Ajatusten koontia musiikin ainetiimiistä

Musiikin ainetiimi kokoontui pe 2.5 klo 12-16 Silmussa, Pirkkalan yhteislukiolla. Siiri Ahtola esitteli koulutusosiomme aluksi tänä keväänä valmistuneen väitöskirjansa keskeisiä ajatuksia ja tuloksia. Väitöskirjassa Ahtola todennut mm., että teknologian käyttö helpottaa opettajien ja oppilaiden työskentelyä musiikkiluokassa. Totesimme että iPadit olisivat hyödyllisiä lukion musiikkiluokkassa, mutta on myös useita selainpohjaisia ohjelmia (kuten Suno) joita voidaan hyödyntää läppäreillä. Siiri painotti ajatusta siitä, että säveltäminen on mahdollista kaikille. Alla on esitelty läppäreillä käytettäviä biisinteko-ohjelmia.

Suno 
  • Kirjautuminen mm. google-tunnuksilla tai puhelinnumerolla.
  • Viisi biisiä päivässä voi tehdä ilmaiseksi joten ei tarvitse maksullista Sunoa.
  • Valitse Custom-mode.
  • Sanat tehtiin keräämällä jokaiselta yksi kysymys jota on tänään pohtinut, toimiva idea lyriikoiden tekemiseen piakisesti.
  • Kun on referenssi-bändejä mielessä, chatGPT:ltä voi kysyä Coldplayn musiikilliset elementit jne.
  • Lyriikka-kenttään: rakenne hakasiin ja lyriikat ja metakehotteet myös lyrics-osioon.
  • Promptaukseen (eli millaisia määreitä asettaa) kannattaa panostaa, mitä paremmin promptattu, sitä paremmin biisi toimii.
  • Tekstipätkä Jodelista tms.ja äänitä viidellä eri tunnetilalla Garagebandin audioraidaksi

Case Veden säveliä
  • ElevenLabs-sivusto ääniefektien luomiseen.
  • Orkesteri karkuteillä -projekti, toimii monen ikäisillä mm. Lukion MU1:llä.
  • Opimme paljon uutta Siirin koulutuksesta! Mm. Suno ja ElevenLabs tekee neljä eri vaihtoehtoa.

Incredibox
  • Mainosmusaa voi tehdä: esim. Evianbady-mainos, joka katsotaan ilman musaa ja sitten sävelletään mainokseen musat ja verrataan lopulta lakuperäiseen.

Runoista räppiä -projekti
  • Runotalo, voimarunot, biitit Launcpadilla.

Pedagogisessa kahvilassa keskustelimme päättöpäivistä ja arvioinnista.
  • Mitä MU1 ja MU2-päättöpäiviä tehdään eri lukioissa:
    • MU1:llä: Coverprojekti, löytyy Studeosta tehtävänä.
    • MU2 lopputyö: Esitelmä tai tutkielma.
    • Biisin treenaus.
    • "Keksi oma lopputyösi"-tehtävänanto on tuottanut hyviä tuotoksia.
    • Studeon osion 5.3 (yhteisöllinen säveltäminen) tehtävä 3 Kuvasta ääneksi -tehtävä, on todettu toimivaksi 3 x 75min aikana.
    • Musiikki ja minä-kirjoitelmista ope voi koota PowerPoint-diat joihin kootaan ajatuksia ja ne käydään läpi yhdessä keskustellen.
  • Keskustelimme arvioinnista:
    • Vertaisarviointia voi käyttää osana itsearviointia, "kenelle musaryhmästä antaisit ysin?" Näin opettaja voi saada selville asioita joita ei ehkä muutoin huomaa.
    • Voi tehdä painotetut excelin, jonne laittaa huomioita tuntityöskentelystä opintojakson aikana.
  • Keskustelimme esitelmistä
    • Ne vievät paljon aikaa. Aikaa voi säästää mm.näin: päättöpäivänä puolet ryhmästä esitelmöi toisilleen ja puolet toisilleen ja toisen puolen ope videoi ja katsoo jälkikäteen.
    • Yhteistyö vanhusten palvelukotien kanssa on todettu toimivaksi MU2-opintojaksolla ja on tulossa myös MU4:lle.
  • Puhuimme soittotreenien aikataulutusten hankaluudesta.

Ehdotuksia syksyn ainetiimitapaamisen teemaksi
  • Maailman musasoittoa: Puro Paju? Voisi kysyä Lumokkeelta rahoitusta?
  • Klassisen pienbändin ohjaaminen, tässä voisimme hyödyntää toistemme osaamista, ei välttämättä tarvita ulkopuolista kouluttajaa?

Petra Koho

Opettaja on luokan edessä ja näyttä datatykin avulla Suno-sovellusta.

3.5.2025

Espanjan ainetiimitapaamiset 2024-25

Espanjan ainetiimi kokoontui lukuvuonna 2024-25 sekä syksyllä että keväällä, ja aloitti syksyllä myös yhteistyön perusasteen espanjanopettajien kanssa. Heitä on onneksemme päässyt mukava määrä paikalle, vaikka perusasteen opetuksesta onkin usein vaikeampi irtautua kuin lukio-opetuksesta.
 
Syksyn tapaaminen järjestettiin yhdessä saksan, ranskan ja espanjan ainetiimien kanssa 4.11. Tampereen klassillisella lukiolla. Tuolloin meillä oli luennoimassa Minna Maijala (FT, KT), joka työskentelee Turun yliopiston kieli- ja käännöstieteiden laitoksella kielten oppimisen ja opettamisen professorina. Luennon aihe oli "Kestävää kehitystä kielikoulutukseen – mitä, miten ja miksi?". Maijala kertoi kielten oppimateriaalien tavoista käsitellä ekologiaa ja ympäristöteemoja. Luennon jälkeen kokoonnuimme espanjanopettajien kesken keskustelemaan tarkemmin mm. kielten opetuksen iloista ja haasteista perusasteella ja lukioissa, sekä näiden kahden kouluasteen espanjan kielen opetuksen eroista. Oli molemmin puolin kiinnostavaa ja silmiä avaavaa kuulla, minkälaisten asioiden kanssa välillä painimme arjessamme.
 
Kevään tapaaminen järjestettiin Tampereen yhteiskoulun lukiolla 8.4.2025 yhteistyössä ranskan, saksan, espanjan ja venäjän ainetiimien kesken. Tapaamisen alussa Sammon keskuslukion opettaja Tuula Orkola oli puhumassa oppimaan oppimisen tekniikoista. Yhteisen osuuden jälkeen espanjan ainetiimi kokoontui, ja paikalla oli peruskoulun ja lukion opettajien lisäksi chileläinen opetusharjoittelija Diego Magnani, joka on parhaillaan Santanderin yliopiston Erasmus+ -hankkeen kautta opetusharjoittelijana Sammon keskuslukiossa. Hän seurasi keskustelua ja vaihdoimme ajatuksia mm. espanjan opetuksesta Suomessa.
 
Totesimme tapaamisessa myös, että olisi toivottavaa, jos ainetiimitapaamisten koulutusosuus olisi jatkossa enemmän espanjanopettajille kohdennettua. Se, että ainetiimeihin on kutsuttu myös peruskoulun espanjan opettajat, koettiin myös erinomaisena asiana ja sitä halutaan jatkaa. Moni meistä on omalla koulullaan ainoa espanjanopettaja, joten janoamme keskustelua muiden espanjan opettajien kanssa. Mitä enemmän pystymme vaihtamaan tietoja ja jakamaan ideoita, sitä enemmän kaikki hyötyvät. Ainetiimissä keskustelimme myös mm. oppikirjavalinnoista sekä peruskoulussa että lukiossa. Tulevan lukuvuoden ainetiimin vetäjäksi valittiin Anna-Stiina Siitarinen Teknillisestä lukiosta.

Kevätterveisin,
Saara Tähtelä

Lehtori (espanja ja englanti) ja Erasmus+ -koordinaattori
Tampereen klassillinen lukio
Website: https://www.tampere.fi/tampereen-klassillinen-lukio