Sieniretki Kaupissa 24.9.2020
Biologian ja maantieteen ainetiimi retkeili ihanassa syyssäässä Kaupissa. Tavoitteena oli löytää pientä purtavaa iltapalaksi sekä oppia tai verestää vanhoja oppeja maamme sienilajistosta. Oppaaksemme saapui luontoekspertti Lasse Kosonen. Lasse on maamme johtava sieniasiantuntija ja kehui tunnistavansa noin tuhat sienilajia.
Lassen johdolla kiersimme Niihamajärven ja nuuskimme monia itiöemiä, sillä vaikka jotkut lajit vaativat mikroskooppitason tunnistamisen, maastossa hajuaisti on tärkeässä osassa lajinmäärityksessä. Retkellä kaikki osallistujat oppivat takuulla tunnistamaan leppälammukan, jauhosienen, viherkaulussienen, monivyöseitikin sekä ruskotatin. Suurin osa näistäkin oli hyviä ruokasieniä, joten muutaman osallistujan sienipainotteinen iltapalatoive toteutuikin.
Matkalla löysimme vieraslajiesiintymän, nimittäin rikkapalsami oli levittäytynyt tien varrelle. Pienenä kuriositeettinä Lasse myöskin näytti meille impikääpiökoin (Ectoedemia argyropeza) toukan haavan lehdellä. Kuva tästä jäi ottamatta, mutta jos löydätte pudonneen haavanlehden, josta pieni kaistale on jäänyt vihreäksi, niin siellä se koin toukkakin on.
Linturetki Iidesjärvelle 10.5.2021
Biologian ja maantieteen ainetiimikokoontuminen toteutettiin Iidesjärven linturetkeilyllä. Ilma oli sateisen oloinen, mutta kumppareilla selvisi etelärannan rymyämisestä ilman kastumista.
Lasse Kosonen toimi erittäin asiantuntevana oppaana jälleen. Hänen ensikosketuksensa Iidesjärven lintuihin oli jo 60 vuoden takaa. Tämän kevätaamun saldona ei erikoisuuksia löytynyt, tosin kevään ensimmäiset haarapääskyt pyydystelivät järven pinnan tienoilta hyönteisiä. Muita lintulajeja nähtiin keltavästäräkki, haapana, nokikana, silkkiuikku, kalatiira ja ruokokerttunen. Ilahduttavaa oli, että järvelle rakennetut keinopesälautat ovat helpottaneet uhanalaisen naurulokin tilannetta ja nytkin lautta oli täynnä pesijöitä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti