31.5.2024

Terveystiedon ainetiimissä teemana Terveyskäyttäytymisen teoriat ja mallit - keskustellaan ja ideoidaan yhdessä

Terveystiedon ainetiimi pidettiin tiistaina 21.5. Tammerkosken lukiolla. Vieraaksemme ainetiimin saimme tutkijatohtori, yliopisto-opettaja, oppikirjailija Anu Linnansaaren Tampereen yliopiston Yhteiskuntatieteiden tiedekunnasta. 

Kuulumisten ja esittelyjen jälkeen pääsimme päivän aiheeseen. Anu esitteli LOPSista ja sen ulkopuolelta keskeisiä terveyskäyttäytymisen teorioita ja malleja. Anun johdolla ideoimme ja jaoimme kokemuksia aiheen opettamisesta. Iltapäivästä tarttui mukaan runsaasti uusia ideoita, miten aihetta kannattaa lähestyä opiskelijoiden kanssa sekä konkreettisia esimerkkitehtäviä oppitunneilla hyödynnettäväksi.

30.5.2024

Fysiikan ja kemian opettajat koolla Hervannassa ja Pirkkalassa

Fysiikan ja kemian opettajat kokoontuivat ainetiimin merkeissä kaksi kertaa lukuvuonna 2023–2024. Ensimmäinen ainetiimi järjestettiin Tampereen yliopiston Hervannan kampuksella tiistaina 12.12.2023. Ainetiimissä keskusteltiin lukion ja yliopiston nivelvaiheesta, kuultiin alumnikyselyn tuloksia sekä vierailtiin fysiikan ja kemian laitoksen laboratorioissa. Keskustelu oli antoisaa ja pääsimme kuulemaan myös yliopisto-opiskelijoiden puheenvuoroja.

Vapaamuotoisessa keskustelussa käytiin läpi yliopisto-opettajien käsityksiä lukiolaisten taitotasosta ja tarvittavista valmiuksista jatko-opintoja silmällä pitäen. Valmiudet tehdä erilaisia kokeellisia töitä ja yhdistää havaintoja teoriaan on opiskelijoilla parantunut, mutta monet matemaattiset haasteet kuten yksiköiden käsittely on haastavaa. Viestinä saimme, että lukio-opinnoissa kannattaa panostaa perusteisiin, teorian ymmärtämiseen, suureyhtälöiden hallintaan ja yksikkötarkastelun osaamiseen. Keskustelua herätti paljon myös mitä ja minkä takia opiskelijat ovat oppimassa sekä mitä opetetaan. Kärjistäen siis opetammeko lukiossa ylioppilaskirjoituksia ja niistä saatavia mahdollisimman hyviä arvosanoja varten (teknisten apuvälineiden hallinnan korostuessa) vai puhtaasti itse oppiainetta jatko-opintojen näkökulmia silmällä pitäen.

Keskustelu oli niin inspiroivaa ja aktiivista, että vessataukokin unohdettiin pitää ja päivän päätteeksi suunniteltu tutustumien fysiikan ja kemian tutkimuslaboratorioihin tapahtui hieman myöhässä. Opettajat jakautuivat oman mielenkiinnon mukaan eri tutkimusryhmien pariin ja saimme tutustua mm. valokemiaan, uuden sukupolven aurinkokennoihin sekä laserfysiikan, aerosolifysiikan ja pintatieteen laboratorioihin.

Noin 20 opettajaa istuu luokassa ja keskustelee.
Kuva Hervannan tapaamisesta joulukuussa.


Toinen ainetiimi-iltapäivä järjestettiin Pirkkalan yhteislukiossa torstaina 18.4.2024. Tapaamisessa keskusteltiin fysiikan ja kemian pakollisten opintojaksojen toteutuksista eri kouluissa. Ainetiimissä vierailivat Sampo Saari ja Kirsi-Maria Rinneheimo TAMKista. He esittelivät OPH:n rahoittamaa koulutusta, jossa käsitellään kestävään kehitykseen, luonnonsuojeluun ja ilmastonmuutokseen liittyvää ajankohtaista tietoa ja tutustutaan aktivoiviin työskentelymenetelmiin luonnontieteiden opetuksessa. Muutama opettaja aikoo osallistua koulutukseen syksyllä 2024.

Esittelyn lisäksi kuulimme ajankohtaista tietoa ilmakehän aerosoleista eli pienhiukkasista mm. laivojen päästöihin liittyen: laivojen vähentyneet päästöt saattavat olla syy siihen, että heinäkuu 2023 oli maailman mittaushistorian kuumin (Tekniikka ja talouTekniikka ja talous, luettu 27.5.2024).

Keskusteluun ja kuulumisten vaihtamiseen jäi mukavasti aikaa. Iloinen puheensorina täytti Pirkkalan. Iltapäivän lopussa tutustuimme vielä Pirkkalan yhteislukion tiloihin ja keskustelimme mm. yo-kirjoituksista.

 Juha Järvinen




27.5.2024

Leot yliopistolla 30.4.2024

Erityisopettajien seutukunnallinen ainetiimi tapasi yliopiston ja ammattikorkeakoulun väkeä Tampereen yliopistolla tiistaina 30.4.2024. Väkeä oli paikalla sekä hakijapalveluista että opiskelun tuesta molempien talojen puolelta.

Kahvikupin äärellä saimme kuulla korkeakoulujen tarjoamista yksilöllisistä järjestelyistä ensin valintakokeen näkökulmasta ja myöhemmin opiskelujen toteutuksen näkökulmasta. Yksilöllisten järjestelyjen taustalla on ajatus siitä, että esimerkiksi sairauden, vamman tai neuromoninaisuuden perusteella opiskelija voi olla yhdenvertaisessa asemassa muiden opiskelijoiden kanssa. Vieraskielisyyden perusteella Tampereen yliopiston valintakokeisiin ei myönnetä lisäaikaa tai muitakaan yksilöllisiä järjestelyitä.

Tapaamisessa ilahdutti erityisesti se, että tukipalvelut ovat vakiinnuttaneet hyvin asemaansa molemmissa korkeakouluissa. Yliopiston tukipalveluissa keskitytään vahvasti opiskelijoiden hyvinvoinnin ja jaksamisen tukemiseen, ajankäytön suunnitteluun ja motivaation vahvistamiseen. Lisäksi yliopistolla toimii erilaisia ryhmiä mm. neuromoninaisille opiskelijoille sekä ammattilaisen vetäminä että vertaisryhmätoimintana. Ammattikorkeakoulun puolella on mahdollista saada opettaja- ja opiskelijatuutorin, opinto-ohjaajan, erityisopettajan, ja opiskelukyvyn ohjaajan tukea opintoihin ja arjen taitoihin.

Tuen asiat ovat edenneet vuosien varrella molemmissa korkeakouluissa hyvin ja opiskelijoiden erilaisia tuentarpeita osataan huomioida koko ajan paremmin. Vaikka tavoitteet ja vaatimukset ovat kaikille opiskelijoille samat, voidaan toteutustapoja vaihdella ja aikatauluja järjestellä tukemaan opiskelijan valmistumista.

Tapaamisesta jäi hyvä ja lämmin mieli. Opiskelijamme ovat hyvissä käsissä myös jatko-opintoihin siirryttyään.

Pauliina Mauno

Erityisopettajien matka Turkuun 25.4.2024

Päätin viime blogikirjoitukseni sanoihin Varför Paris, vi har ju Åbo. Ja todellakin! Turku antoi parastaan ja reissu oli vähintäänkin Pariisin matkan veroinen. Aurinko lämmitti kasvoja ja Aurajoen vesikin oli täysin samanväristä Seinen kanssa.

Lähdimme yhdeksän erityisopettajan voimin matkaan jo aamuvarhaisella. Junamatka Tampereelta Turkuun oli leppoisa ja aika hurahti nopeasti kollegoiden kanssa kuulumisia vaihtaessa. Turussa aloitimme päivän parin kilometrin aamulenkillä asemalta yliopistolle, jossa nautimme herkullisen aamiaisen ja saimme ensi kosketuksen turkulaisiin kollegoihimme. Samalla mukaamme liittyi jo edellisenä iltana kaksi Turkuun saapunutta tiimiläistämme. Kahvitankkauksen jälkeen pääsimme kuulemaan uusimpia tutkimusuutisia Turun yliopiston erityispedagogiikan laitoksen tutkijoiden esittelemänä. Tutkimusten aiheet osuivat kuulijakuntaan ja keskustelu kävi vilkkaana - jopa niin vilkkaana ja antoisana, että olisimme soineet tapaamisen kestävän vähintään tunnin verran pidempään.

Yliopistolta reippailimme läpi kampusalueen ja ohi Turun kirkon Aurajoen varteen, jota pitkin suuntasimme lounaalle Marina Palaceen. Lounas oli maittava ja puitteet viimeisen päälle. Lounasseuraksi saimme lisää vahvistusta paikallisista kollegoistamme ja lounaalle varattu aika hupenikin nopeasti taas vilkkaan puheensorinan siivittämänä.

Iltapäiväksi siirryimme Turun klassilliseen lukioon ja ohjelmassa oli verkostoitumista turkulaisten ja Turun naapurikuntien lukioiden erityisopettajien kanssa. Saimme kuulla, miten lukion erityisopetusta toteutetaan Turussa ja totesimme, että meillä on hyvin paljon yhteistä.

Upean ja antoisan päivän päätteeksi hyvästelimme uudet tuttavuutemme ja sovimme, että tapaamme ensi syksynä uudelleen ja tällä kertaa turkulaiset tulevat meidän vieraaksemme Tampereelle. Varför Paris, vi har ju Åbo Tammerfors.

Jag önskar alla en solig och varm sommar! Vi ses i augusti.

Pauliina Mauno

24.5.2024

Ryhmänohjaamisen kehittämistä ja tasovastaavien tehtävänkuvien pohdintaa

Ykkösten tasovastaavat kokoontuivat tiistaina 7.5. pitkällä ja keväisellä aamiaisbrunssilla Tampereen keskustassa Pella’s Cafessa. Tapaamisen tavoitteena oli vaihtaa kuulumisia, tuottaa yhteistä materiaalia sekä tietysti saada voimia ja vertaistukea sekä tasovastaavana että ylipäätään ryhmänohjaajana toimimiseen.

Tapaamisessa keskusteltiin pitkään tasovastaavan tehtävistä. Keskustelussa tuli ilmi, että tasovastaavien tehtävänkuvat ja palkkaus vaihtelevat eri kouluissa melko paljonkin. Yhteisenä huolenamme oli tehtävien kasaantuminen tasovastaaville ilman asianmukaista korvausta. Joissakin lukioissa tasovastaavat hoitavat tehtäviä, joita esimerkiksi apulaisrehtori on hoitanut aiemmin.

Myös ryhmänohjaajien tehtävissä ja esimerkiksi ryhmänohjaustuokioiden pituuksissa on vaihtelua. Yhteinen linja näyttää kuitenkin olevan, että lukiot pyrkivät tulevaisuudessa järjestämään useiden lyhyiden sijaan pidempiä ryhmänohjaustuokioita hieman harvemmin. Ryhmänohjaustuokioiden tiedottavasta luonteesta ja esimerkiksi liiallisesta kyselyiden tekemisestä pyritään pääsemään eroon, sillä näin mahdollistetaan laajempien teemojen käsittely ja jatkuva ryhmäyttämiseen panostaminen. Ykkösten ryhmänohjauksessa on kaikissa kouluissa käsitelty muun muassa opiskelun suunnittelua, ajanhallintaa ja opiskelutaitoja. Suunta-materiaalia on hyödynnetty monessa koulussa. Päätimme myös jakaa toisillemme eri lukioiden suunnitelmia kakkosen ryhmänohjauksesta. Hyväksi teemaksi kakkosen pidempään ryhmänohjaukseen sopii mielestämme esimerkiksi täysi-ikäisyys.

Tapaamisessa keskusteltiin ryhmänohjaajien koulutustarpeesta ja todettiin, että olisi hyvä tarjota koulutusta koko tason ryhmänohjaajille. Ensi vuonna järjestettävän koulutuksen mahdollisia teemoja voisi olla esimerkiksi puheeksi ottaminen sekä yksilö- että ryhmätasolla. Pyrimme järjestämään syyslukukaudella koulutuksen koko tason ryhmänohjaajille.

Annika Alapiha Hatanpään lukiosta

21.5.2024

Ruotsin ainetiimi Muumimuseossa ja piknikillä Sorsapuistossa

Ruotsin ainetiimin keväiseen kokoontumiseen 15.5. osallistui yhdeksän ruotsinopettajaa. Aloitimme Muumimuseosta, jossa Lisbeth Nyström johdatti meidät ruotsinkielisellä opastuksella Tove Janssonin muumimaailmaan ja kertoi taiteilijan värikkäästä elämästä. Opastus oli erittäin mielenkiintoinen ja mukaansatempaava. Kuulimme myös otteita muumikirjoista ja ihailimme teosten pieniä yksityiskohtia.

Museovierailun jälkeen tapaaminen jatkui piknikillä Sorsapuistossa. Sää oli mitä parhain. Keskustelimme ylioppilaskokeiden arvioinnista ja niistä maksettavista korvauksista, joiden todettiin pienentyneen merkittävästi. Muita aiheita olivat mm. projektiviikko ja sen toteutukset, ns. yhteistyökoodien toimivuus/toimimattomuus, verkkokurssit ja niiden työmäärä ja kehittämishaasteet, sekä tulevat ja jo päättyneet Erasmus-matkat.

Kirjurina Susanna Simberg

15.5.2024

Filosofian opettaminen kysymyksistä vastauksiin

Pirkanmaan filosofian ja elämänkatsomustiedon opettajien ainetiimi järjestettiin Tampereen klassillisella lukiolla tiistaina 14.5.2024. Ainetiimiin teemana oli tällä kertaa filosofian opettamisen pedagogiikka ja arviointi.

Ainetiimissä vieraili filosofianopetuksen ja pedagogisen filosofian asiantuntija KT, FM Tuukka Tomperi, joka toimii tällä hetkellä Tampereen yliopistossa vanhempana tutkijana ja tutkimushankkeen johtajana.

Tomperin esityksen keskeisin ajatus koskien filosofianopetuksen oppituntityöskentelyä voidaan tiivistää seuraavasti: filosofiaa olisi järkevä opettaa oppitunneilla kysymyksistä vastauksiin. Perinteisessä pedagogiikassa ajatus on ollut päinvastainen. Oppitunneilla on perinteisesti edetty siten, että aluksi opettaja on esitellyt oppitunnin aiheen sisällöt, joista sitten tunnin lopuksi on esitetty pohdintakysymyksiä. Eli oppitunnin suunta on perinteisesti ollut vastauksista kysymyksiin. Suunta kysymyksistä vastauksiin tarkoittaa puolestaan sitä, että oppitunnin aluksi opettaja esittää jonkun mielenkiintoa herättävän virikkeen, kuten videon tai tekstikatkelman, josta hän esittää välittömästi muutaman pohdintakysymyksen, joita filosofian opiskelijat pohtivat ensin yksin, sitten pareittain tai pienryhmissä ja lopuksi koko ryhmän kesken. Ja vasta oppitunnin lopuksi käydään opettajan johdolla läpi, mihin filosofisiin sisältöihin oppitunnin aluksi esitetyt kysymykset liittyvät. Tomperin esitys herätti vilkasta keskustelua, ja se koettiin erittäin onnistuneeksi.

Tämän lisäksi ainetiimissä keskusteltiin filosofian ja elämänkatsomustiedon arviointiin liittyvistä kysymyksistä sekä suunniteltiin ainetiimin toimintaa seuraavaa lukuvuotta silmällä pitäen

Jarkko Vilkkilä