30.5.2024

Fysiikan ja kemian opettajat koolla Hervannassa ja Pirkkalassa

Fysiikan ja kemian opettajat kokoontuivat ainetiimin merkeissä kaksi kertaa lukuvuonna 2023–2024. Ensimmäinen ainetiimi järjestettiin Tampereen yliopiston Hervannan kampuksella tiistaina 12.12.2023. Ainetiimissä keskusteltiin lukion ja yliopiston nivelvaiheesta, kuultiin alumnikyselyn tuloksia sekä vierailtiin fysiikan ja kemian laitoksen laboratorioissa. Keskustelu oli antoisaa ja pääsimme kuulemaan myös yliopisto-opiskelijoiden puheenvuoroja.

Vapaamuotoisessa keskustelussa käytiin läpi yliopisto-opettajien käsityksiä lukiolaisten taitotasosta ja tarvittavista valmiuksista jatko-opintoja silmällä pitäen. Valmiudet tehdä erilaisia kokeellisia töitä ja yhdistää havaintoja teoriaan on opiskelijoilla parantunut, mutta monet matemaattiset haasteet kuten yksiköiden käsittely on haastavaa. Viestinä saimme, että lukio-opinnoissa kannattaa panostaa perusteisiin, teorian ymmärtämiseen, suureyhtälöiden hallintaan ja yksikkötarkastelun osaamiseen. Keskustelua herätti paljon myös mitä ja minkä takia opiskelijat ovat oppimassa sekä mitä opetetaan. Kärjistäen siis opetammeko lukiossa ylioppilaskirjoituksia ja niistä saatavia mahdollisimman hyviä arvosanoja varten (teknisten apuvälineiden hallinnan korostuessa) vai puhtaasti itse oppiainetta jatko-opintojen näkökulmia silmällä pitäen.

Keskustelu oli niin inspiroivaa ja aktiivista, että vessataukokin unohdettiin pitää ja päivän päätteeksi suunniteltu tutustumien fysiikan ja kemian tutkimuslaboratorioihin tapahtui hieman myöhässä. Opettajat jakautuivat oman mielenkiinnon mukaan eri tutkimusryhmien pariin ja saimme tutustua mm. valokemiaan, uuden sukupolven aurinkokennoihin sekä laserfysiikan, aerosolifysiikan ja pintatieteen laboratorioihin.

Noin 20 opettajaa istuu luokassa ja keskustelee.
Kuva Hervannan tapaamisesta joulukuussa.


Toinen ainetiimi-iltapäivä järjestettiin Pirkkalan yhteislukiossa torstaina 18.4.2024. Tapaamisessa keskusteltiin fysiikan ja kemian pakollisten opintojaksojen toteutuksista eri kouluissa. Ainetiimissä vierailivat Sampo Saari ja Kirsi-Maria Rinneheimo TAMKista. He esittelivät OPH:n rahoittamaa koulutusta, jossa käsitellään kestävään kehitykseen, luonnonsuojeluun ja ilmastonmuutokseen liittyvää ajankohtaista tietoa ja tutustutaan aktivoiviin työskentelymenetelmiin luonnontieteiden opetuksessa. Muutama opettaja aikoo osallistua koulutukseen syksyllä 2024.

Esittelyn lisäksi kuulimme ajankohtaista tietoa ilmakehän aerosoleista eli pienhiukkasista mm. laivojen päästöihin liittyen: laivojen vähentyneet päästöt saattavat olla syy siihen, että heinäkuu 2023 oli maailman mittaushistorian kuumin (Tekniikka ja talouTekniikka ja talous, luettu 27.5.2024).

Keskusteluun ja kuulumisten vaihtamiseen jäi mukavasti aikaa. Iloinen puheensorina täytti Pirkkalan. Iltapäivän lopussa tutustuimme vielä Pirkkalan yhteislukion tiloihin ja keskustelimme mm. yo-kirjoituksista.

 Juha Järvinen




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti