22.4.2025

Äidinkielen ja S2:n ainetiimi 22.4.2025

Äidinkielen ja S2:n kevään 2025 maakunnallinen ainetiimitapaaminen järjestettiin Tampereen klassillisella lukiolla tiistaina 22.4. Koululle kokoonnuttiin jo aamulla pääsiäisloman jälkeen nauttimaan Voimian loihtimaa aamiaista. Päivä saatiin käyntiin voisarvilla, leivillä, puurolla ja vadelmahillolla sekä tietysti kahvilla ja teellä. 

Vaikka osallistujia oli vain muutama, keskustelu soljui opettajille tyypilliseen tapaan ja kuulumisten vaihdon jälkeen ehdittiin jakaa ajatuksia Tampereen lukioiden ensimmäisestä yhtä aikaa vietetystä projektiviikosta. Kuulimme, millaisia projekteja Hatanpään, Clasun ja Teklun äidinkielen opettajat olivat vetäneet tai minkälaisissa projekteissa olleet mukana. Hatanpäällä projektiviikko oli valjastettu pakollisten kurssien opetukseen, Clasussa taas päästiin testaamaan muun muassa kaunokirjallisuuden analysointia, lukemiseen syventymistä sekä äänisatujen ja laululyriikoiden kirjoittamista. Tampereen teknillisessä lukiossa, jossa projektiviikkoa on järjestetty jo pidempään, varsinaisia äidinkielen sisältöjä ei ollut painotettu, vaan opettajat pääsivät vetämään hyvinvointikurssia ja lähtemään Erasmus-vaihtoon. Viikolla 14 vietetystä projektiviikosta oli vain positiivista sanottavaa ja toiveet kokeilun muuttumisesta jokavuotisiksi tai edes kerran kahdessa vuodessa toistuviksi ovat korkealla.

Aamupalan jälkeen ainetiimitapaamiseen saapui vieraaksi Maria Lassila Tampereen Viita-akatemiasta. Lassila kertoi akatemian toiminnasta, opetus- ja valintametodeista sekä akatemiaan hakemisesta. Mielenkiintoinen esittely herätti paljon kysymyksiä ja varmasti kuulijat jäivät miettimään, olisiko itsellä joskus aikaa saati rohkeutta hakea akatemiaan. Lassila piti meille myös luovan kirjoittamisen harjoituksia, sillä toiveena oli saada työkaluja luovuuden lisäämiseen oppitunneille ja ylipäätään asiatekstipainotteisen oppiaineemme piristämiseksi. Mielikuvitusta ruokkivat harjoitteet herättivät keskustelua ja saivat aikaan innostusta, eikä naurulta myöskään vältytty muiden lyhyitä kirjoitelmia kuunneltaessa. Lassilasta ja hänen harjoituksistaan pidimme kaikki kovasti ja hän keräsikin runsaasti kehuja tapaamisen jälkeen.

Syksyllä 2025 näemme seuraavan kerran. Äänestä tästä linkistä viimeistään ke 21.5.2025, mikä olisi sinulle hyvä ajankohta äidinkielen ja S2:n ainetiimin tapaamisiin! 

Teksti Maija Lehtimäki

11.4.2025

Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen lukioiden erityisopettajien yhteistyöpäivä Samkessa 28.1.2025

Aloitimme Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen lukioiden erityisopettajien yhteistyön vuosi sitten Turusta ja tammikuun lopulla saimme kollegamme vastavierailulle Tampereelle. Yhteistyöpäivän aiheina olivat LUPA-pajaan tutustuminen, samanaikaisopetus ja vertaistuen, kokemusten ja hyvien käytänteiden jakaminen.

Yhteinen päivämme alkoi lounaalla Tampere-talossa, jonka jälkeen suunnistimme yhdessä ratikalla Sammon keskuslukiolle. Rehtori Tuija Ylöniemi toivotti aluksi sekä meidät että vieraamme tervetulleiksi Samkeen, jonka jälkeen ääneen pääsivät LUPA-pajan Ilona Luoto, Tanja Portaankorva ja Virpi Sjöberg. Vieraamme olivat hyvin kiinnostuneita LUPA-pajan toiminnasta ja toteutuksesta.

Pajaesittelyn jälkeen hörppäsimme päiväkahvit ja annoimme puheenvuoron Tredun lukiolaisten erityisopettajalle Piia Sillanpäälle, joka johdatteli meidät samanaikaisopetukseen ja yhteisopettajuuteen. Piian esitelmän päätteeksi jakaannuimme vielä pienryhmiin keskustelemaan aiheesta ja jakamaan kokemuksiamme luokkatyöskentelystä aineenopettajien kanssa.

Päivä hurahti hyvässä seurassa nopeasti. Olimme kaikki yhtä mieltä siitä, että toivomme yhteistyöpäivillemme jatkoa ja alustavasti jo sovimmekin, että ensi lukuvuonna on jälleen pirkanmaalaisten vuoro lähteä vierailulle Turun seudulle. Tapaamisen paikka jäi vielä muhimaan mietintämyssyihin. Turkulaisten toiveena olisi viedä meidät risteilymatkalle Pohjanlahden aalloille, jolloin meillä olisi ruhtinaallisemmin aikaa paneutua käsillä olevaan teemaan. Meitä pirkanmaalaisia kiinnostaisi myös päästä tutustumaan Maarianhaminan lukioon (Ålands lyceum) ja sen opetussuunnitelmaan ja tukitoimiin. Nähtäväksi jää, löytyykö reissulle suopeutta ja rahoitusta lukiokoulutuksen johdosta.

Pauliina Mauno

11.1.2025

Erityisopettajat lukiolain ja samanaikaisopettajuuden äärellä

Maakunnallinen lukion erityisopettajien tapaaminen pidettiin tällä kertaa Pirkkalan lukiolla 20.11.2024. Tapaamisen aiheena oli uusi valmisteilla oleva lukiolaki ja etenkin sen tuomat muutokset lukion erityisopetukseen. Keskustelun pohjaksi kävimme yhdessä läpi opetusneuvos Riia Palmqvistin LEO-päivillä esittämät diat lain muutoksista ja aikatauluista. Keskustelu oli hyvin vilkasta ja monipuolista. Etenkin tulevat erityisen tuen hallintopäätökset puhuttivat ja mietityttivät kovasti.

Lukiolain uudistuksista pääsimme hyvää aasin siltaa pitkin samanaikaisopetuksen pariin. Etenkin Tampereen lukioissa on tämä lukuvuonna tapetilla yhteisopettajuus ja samanaikaisopettajuus. Erityisopettajien keskuskuudesta nousikin toive asian tarkempaan tarkasteluun ja etenkin erityisopettajan roolin ja tehtäväkuvan määrittelemiseen yhteisopettajuudessa. Heitimmekin palloa SLEO:n hallituksen jäsenille, jotta he voivat viedä SLEO:n hallitukseen pohdittavaksi, mikä on erityisopettajan työnkuva aineenopettajan rinnalla lukion oppitunneilla. Tamperelaisissa lukioissa etenkin matematiikan tunneilla on tarvetta vahvemmalle tuelle ja jäämmekin työstämään asiaa eteenpäin.

Päivän viimeisenä, mutta ei lainkaan vähäisimpänä aiheena oli Varsinais-Suomen lukioden erityisopettajien vierailu Tampereelle. Päätimme perustaa suunnittelutiimin, joka lähtee suunnittelemaan päivän ohjelmaa ja varaamaan tarvittavat tilat tapaamiselle. Suunnittelutiimiin lähtivät mukaan Sanna Leinonen Nokian lukiosta, Janne Lindstedt Tuetaan älykkäästi -hankkeesta, Ritva Haakana Tampereen klassillisesta lukiosta, Piia Sillanpää Tredusta, Sanna Passinmäki Tampereen lyseon lukiosta ja Pauliina Mauno Tampereen teknillisestä lukiosta. Tällä tehotiimillä saamme varmasti järjestettyä turkulaisille erinomaisen tutustumis- ja koulutuspäivän Tampereella! Lue lisää ja ilmoittaudu 28.1. tapaamiseen ainetiimien tapahtumakalenterin kautta!

Pauliina Mauno

7.1.2025

Ainetiimien vuosi 2024

Kuva: Pixabay.com
Tähän on koottu tietoja kuluneesta vuodesta 2024 Pirkanmaan lukiokoulutuksen ainetiimien osalta. Yksittäisistä tapaamisista kerrotaan tarkemmin useissa blogipostauksissa. 

1.1.2024 ainetiimitoiminnasta vastaavan Osakkeen koordinointi siirtyi Lempäälästä jälleen Tampereen kaupungin vastuulle. Lukioiden ainetiimit aloittivat Tampereen lukiokoulutuksen alla vuosituhannen vaihteessa. Siitä toiminta laajeni ensin seutukunnalliseksi ja vuonna 2009 maakunnalliseksi koko Pirkanmaan lukiokoulutuksen toiminnaksi.
(Kappale lisätty 11.1.25.)

Ainetiimeillä oli 39 tapaamista

  • Tapaamisia oli keväällä 19 ja syksyllä 20. Yksi oli vetäjien syksyn aloitustapaaminen. 12 tapaamista oli vähintään kahden eri oppiaineen yhteisiä, kun mukaan lasketaan myös kahden oppiaineen yhteiset tiimit kuten fysiikka ja kemia tai historia ja yhteiskuntaoppi. Etänä tai hybridisti tapaamisia oli vain poikkeuksellisesti.
  • Tapaamispaikkoina koulujen ohella olivat etenkin korkea-asteen oppilaitokset kuten Tampereen ja Turun yliopistot, TAMK ja Poliisiammattikorkeakoulu. 


Ainetiimien blogi

Tässä blogissa julkaistiin 28 kirjoitusta. Blogissa ykkössijaa pitää tapahtumakalenterisivu ja sen perässä yhteystietojen ja tiimien vetäjien ohjeiden sivut. Lukijoita blogilla oli kaikkiaan 9 100. Luetuimmat kirjoitukset olivat:  

  1. Tekoäly kieltenopetuksessa (4/2024)
  2. Vetäjien aloitustapaaminen (8/2024)
  3. Oikeus- ja poliisipsykologiaa (12/224)
  4. Ainetiimien vuosi 2023 (1/2024)
  5. Ruotsin ainetiimitapaaminen 14.11.2019 Kalevan lukiossa (12/2019)


Ainetiimien vetäjät 2024


Ainetiimeistä vastasi Osakkeen palvelupäällikkö Katariina Ratia ja ainetiimien koordinaattorina toimi Matleena Laakso. Katariina vastasi talouspuolesta, Matleena tästä blogista, ilmoittautumistiedoista ja ainetiimien vetäjien ohjauksesta. Alla ainetiimien vetäjät vuoden päättyessä, mutta listauksessa on kerrottu myös kevään vetäjät. 

Suomi, ruotsi ja vieraat kielet

  • ÄI + S2 Mari Rokala ja Anu Yltävä, Tampereen teknillinen lukio (kevät-24: Jutta Kyösti, Tampereen klassillinen lukio)
  • RU Nina Forsblom, Tammerkosken lukio (kevät-24: Sirpa Ruhanen ja Susanna Simberg, Hatanpään lukio)
  • EN Hanna Nyman-Hyppänen ja Kim Rantala, Tampereen lyseon lukio 
  • SA Annemari Vainionpää, Tampereen lyseon lukio, (kevät-24: Tanja Tuuna-Kyllönen, TAU:n normaalikoulun lukio) 
  • RA Maarit Kostamo, Tampereen yhteiskoulun lukio
  • VE Stefan Smirnov, TAU:n normaalikoulun lukio ja Ilona Krupinin-Vuorisalmi, Valkeakosken lukio (Ilona alk. syksy-24)
  • EAB (espanja) Saara Tähtelä, Tampereen klassillinen lukio

Reaaliaineet ja matematiikka 

  • BI + GE Tulina Karhu, Tampereen teknillinen lukio (keväällä teemana biologia, syksyllä maantiede; kevät-24: Saara Luukkonen, Kalevan lukio)
  • FI + ET Jarkko Vilkkilä, Tampereen klassillinen lukio
  • FY Juha Järvinen, TAU:n normaalikoulun lukio ja Heli Mäkelä, Pirkkalan lukio 
  • HI + YH Miina Juutila ja Eija Niskanen, TAU:n normaalikoulun lukio (kevät-24: Jarkko Halkonen, Tampereen yhteiskoulun lukio)
  • KE Tuula Kylmälä, TAU:n normaalikoulun lukio
  • MAA + MAB Tero Taubert, Tampereen lyseon lukio (kevät-24: Ville Koljonen, Tampereen klassillinen lukio) 
  • PS Karoliina Suoniemi, Hatanpään lukio
  • TE Heidi Siutla, Tammerkosken lukio
  • UE Mari Rauhala, Tampereen klassillinen lukio

Taito- ja taideaineet sekä opinto-ohjaus ja erityisopetus

  • KU Jannina Lahti, Sammon keskuslukio (kevät-24: Sirkka-Liisa Heinsuo, Tampereen lyseon lukio)
  • LI Jarmo Pakkala, Kalevan lukio (kevät-24: Outi Huovinen, Tampereen yhteiskoulun lukio) 
  • MU Petra Koho, Pirkkalan lukio (kevät-24: Liina Aaltonen, Tammerkosken lukio)
  • OPOT Sami Pihlavirta, Ylöjärven lukio 
  • EOT Pauliina Mauno, Tampereen teknillinen lukio

Ryhmätasovastaavat

  • YKKÖSTEN ryhmänohjaajan paikka oli syksyn avoinna (kevät-24: Annika Alapiha, Hatanpään lukio ja Liisa Perälä, Lempäälän lukio)
  • KAKKOSTEN ryhmänohjaajat: Annika Lalja (ent. Alapiha), Hatanpään lukio ja Liisa Perälä, Lempäälän lukio. (kevät-24: Pauliina Mauno, Tampereen teknillinen lukio) 
  • KOLMOS-NELOSTEN ryhmänohjaajat: Elisa Vehmanen, Tampereen klassillinen lukio (kevät-24: Eila Nieminen, Pirkkalan lukio)