16.4.2019

Historian ja yhteiskuntaopin ainetiimin tapaaminen

Historian ja yhteiskuntaopin ainetiimi kokoontui 16.4. Tampereen klassillisella lukiolla. Aluksi Ilkka Männikkö ja Pekko Henttonen kertoivat Euroscola-kokemuksistaan. Euroscola on Euroopan parlamentin ohjelma, jossa toisen asteen opiskelijaryhmät Euroopan unionin eri jäsenmaista pääsevät päiväksi tutustumaan Euroopan parlamentin toimintaan Strasbourgissa. Männikkö ja Henttonen tekivät helmikuussa Euroscola-matkan 13 Tampereen klassillisen lukion opiskelijan kanssa. Matka koettiin historian ja yhteiskuntaopin tavoitteiden kannalta hyödylliseksi. Kollegatkin olivat kiinnostuneita osanottajien kokemuksista.

Tämän jälkeen siirryttiin neuvotteluhuoneeseen käsittelemään päivän varsinaista pääaihetta, tulevaa lukion opetussuunnitelmaa. Lukion opetussuunnitelman perusteiden luonnos on julkistettu maaliskuussa ja keskustelimme kriittisesti historian ja yhteiskuntaopin moduulien sisällöstä. Moduulien oppisisällöt on määritelty aiempaa väljemmin, mistä voi aiheutua ongelmia. Historian ja yhteiskuntaopin moduulit eivät näytä poikkeavan suuresti nykyisistä kursseista, mikä herättää kysymyksiä uudistuksen mielekkyydestä. Opettajien muutostoiveita ei ole merkittävästi huomioitu.

Kahvitauolla joukkoomme liittyi Jaana Nieminen, joka selosti meille LOPS 2021-prosessin nykytilaa ja tulevia vaiheita. Opetussuunnitelman perusteiden lopullinen versio julkistetaan syksyllä, minkä jälkeen opetussuunnitelmatyö siirtyy paikalliselle ja lopulta lukiokohtaiselle tasolle. Kysymys oppiainerajoja ylittävien opintojaksojen muodostamisesta nousee tällöin keskustelun kohteeksi. Niemisen lähdettyä jatkoimme opetussuunnitelmaluonnoksen käsittelyä loppuun asti ja keskustelimme ainetiimitoiminnan jatkosta ensi lukuvuonna. Ainetiimitapaamisen ansiosta saimme tarkemman kuvan opetussuunnitelmasta ja oli muutenkin ammatillisesti hyödyllistä vaihtaa ajatuksia toisten lukioiden hissanmaikkojen kanssa. LOPS 2021:n parissa varmaan jatkamme syksylläkin.

Ilkka Männikkö, Tampereen klassillinen lukio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti