5.11.2020

Ranskan ainetiimi afrikkalaisissa tunnelmissa

Valoa pimeään marraskuun iltapäivään toi Svenska samskolanin englannin, ranskan ja espanjan opettaja Carina Tanskasen esitys Senegalin matkasta, jolle osallistui hänen ja hänen neljän opiskelijansa lisäksi muita opettajia ja opiskelijoita Paraisilta, Kokkolasta, Pietarsaaresta ja Kruunupyystä. Projekti toteutettiin yhdessä paikallisen lukion kanssa viime maaliskuussa, ja matkanjohtajana toimi kauan maassa oleskellut suomenruotsalainen pariskunta. Ilman paikallisia kontakteja tällaisen matkan järjestäminen olisikin Carinan mukaan vaikeaa. Kytkös ranskaan tulee siitä, että Senegal on Ranskan entinen siirtomaa ja maan virallinen kieli on edelleen ranska. Lisäksi maassa puhutaan paria kymmentä paikallista kieltä. Englantia ei välttämättä osata kaikkialla, joten Carinan ranskan kielen taidosta hyötyi koko retkiseurue. Matkan aikana tutustuttiin paikalliseen elämänmenoon, kouluun, ruokaan, luontoon ja nähtävyyksiin. Jokaisella suomalaisella opiskelijalla oli oma senegalilainen ”nimikko-oppilaansa”, jonka kanssa vietettiin aikaa. Majoittuminen tapahtui katolilaisen kirkon asuntolassa. Päästiinpä reissun alussa ja lopussa vähän rantaelämääkin maistamaan. Opiskelijat olivat laatineet reissusta hienon videon, jonka katsoimme Carinan esityksen lopuksi. Sen verran vaikuttuneita reissaajat olivat kaikesta kokemastaan, että Carinalla ja kumppaneilla on jo uusi matka suunnitteilla. Esitys toi mainiolla tavalla esille sen, että ranskaa puhutaan mitä erikoisimmissa paikoissa ympäri maailmaa ja kuinka tällaiset reissut aina avartavat maailmankuvaa ainutlaatuisella tavalla. Kiitos, Carina, mielenkiintoisesta esityksestä ja bissap-mehusta! Lopuksi läsnä olleiden kesken arvottiin Senegalissa tehty ihanan värikäs pussukka, joka päätyi Emilylle.

                        Kuva, joka sisältää kohteen henkilö, seisominen, nainen, mies

Kuvaus luotu automaattisesti                             Carina Tanskanen perinteisessä afrikkalaisessa asussa. Taustalla tyypillistä  
senegalilaista maisemaa apinanleipäpuineen ja edustalla Senegalin lippu.


Tapaaminen pidettiin Tampereen lyseon lukiolla 3.11.2020, ja siihen pystyi osallistumaan myös Teamsin välityksellä. Tilaisuuden aluksi puhuttiin uudesta lukion opetussuunnitelmasta ja todettiin, että ranskaa koskevia muutoksia on tulossa hyvin vähän. Kieliprofiilin laatimisesta on tulossa täsmennyksiä ja valtakunnallisia koulutuksia myöhemmin, kannattaa seurata tiedotusta. Tampereella kaupungin oma työryhmä työstää parhaillaan uutta opetussuunnitelmaa ja riviopettajan tehtäväksi jää lähinnä koulukohtaisten kurssien tarjoaminen, jos sellaisia on. LOPS 2021 -asiaa on luvassa seuraavan kerran ainetiimitapaamisessa 16.2. Tilaisuus on tapahtumakalenterissa ja siihen voi jo ilmoittautua. Myös DELF-kokeesta puhuttiin. Viime huhtikuun kokeet peruuntuivat koronan takia, mutta toivomme kovasti, että ensi huhtikuussa kokeet pystytään taas järjestämään. Tampereen lyseon lukiolla on neljännessä jaksossa tarjolla preppaustunteja kokeeseen. Asiasta tiedottaa Tampereen lukioiden ranskan opettajia Riikka Pekkarinen, joka laati myös tämän tekstin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti