16.5.2023

Venäjän kielen ainetiimitapaaminen 15.5.2023 Tampereen yliopistolla

Tapaamisessa oli paikalla yhteensä kuusi venäjän kielen opettajaa. Ensin keskustelimme käynnissä olevasta A-venäjän uudesta sähköisestä oppikirjaprojektista. Stefan Smirnov esitteli valittuja paloja valmiina olevasta opetusmateriaalista ja keräsi läsnä olevilta opettajilta aiheeseen liittyen rakentavaa palautetta. Kaikki opettajat pääsivät esittämään omia toiveitaan tulevaan A-venäjän opetusmateriaaliin liittyen.

Johanna Mäntylä ja Reetta Toivettula esittelivät Oulun kaupungin rahoituksella ja Suomi-Venäjä-seuran koordinaatiolla kesällä 2022 tuottamaansa virtuaalimatka halki Euroopan -nettipeliä ja erityisesti sen venäjän kieleen tutustuttavaa osuutta nimeltä Kadonneen munan arvoitus. Paikalle kokoontuneet venäjän kielen opettajat pääsivät itsekin pelaamaan nettipeliä ja keskustelemaan sen annista ja käyttömahdollisuuksista. Linkki nettipelin kotisivulle jaettiin myös poissaolleille venäjän kielen opettajille.

Lopuksi paikalle kokoontuneet venäjän kielen opettajat keskustelivat teen ja kahvin ääressä venäjän ja muiden valinnaisten kielen nykyisistä opiskelijamääristä sekä niistä tekijöistä, jotka vaikuttavat kielivalintoihin. Keskustelussa sivuttiin myös syitä, jotka vaikuttavat yliopisto-opiskelijoiden laskevaan kiinnostukseen aineenopettajanopintoja kohtaan. Myös kansainväliset suhteet ja Ukrainan sekä Venäjän tilanne herätti keskustelua. Todettiin, että Suomessa on edelleen kansallisella tasolla laaja kysyntä venäjän kielelle palvelu-, sosiaali- ja terveysalalla sekä maanpuolustuksessa ja ulkopolitiikassa. Venäjänkielisten lukumäärä on Suomessa historiallisen korkealla tasolla (yli 100 000). Myös Suomessa asuville ukrainalaisille suunnatusta avusta suuri osa annetaan käytännöllisistä syistä venäjän kielellä.

Stefan Smirnov

Neljä opettajaa pöydän äärellä, edessä kaksi naista esitettelee jotain diojen tai verkkosivujen kautta. Näytölllä teksti: projektin kulku.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti