25.5.2019

Englannin ainetiimitapaaminen Hatanpään lukiossa to 9.5.2019

Aurinkoisena torstai-iltapäivänä kokoonnuimme juttelemaan lukioenglannin asioista ja kuulemaan Sisko Mälliseltä TAMK:n kansainvälisistä kuvioista sekä keskustelemaan lukion jälkeisen elämän kielitaitotarpeista.

Sisko Mällinen nosti esille muutamia ydintaitoja, joita kaikki tarvitsevat:
  • taito suunnitella omaa tekemistä
  • sujuva puhetaito
  • kielen rakenteiden hallinta: jatko-opinnoissa ei ole aikaa opettaa perusasioita, tarjolla on ehkä vain lyhyt valmentava kurssi heikoimmin A-englannin yo-kokeesta suoriutuneille, lyhyen oppimäärän kokeen heikosti suorittaneille tai ei lainkaan yo-koetta suorittaneille
  • erilaiset lukutekniikat, kuten silmäily, päättelykyky ja epävarmuuden sietokyky
  • asiatyylin hallinta
  • kyky ymmärtää akateemista tekstiä

Lisäksi saimme vinkkejä, joilla kannustaa opiskelijoita monipuolisen kielitaidon kehittämiseen: virkamiesruotsi ei ole poistumassa jatko-opinnoista, ja suullista kielitaitoa mittaava osa on tulossa yo-kokeeseen suunnitelmien mukaan syksyllä 2021 ja ruotsin kokeeseen ensimmäisenä.

TAMKilla on pitkäaikaisia kansainvälisiä yhteistyökuvioita monen maan opetustoimen kanssa, ja vieraat haluavat useimmiten nähdä koulujen arkea. Näitä vieraita vastaanottavat koulut voivat pyytää vierailta tuntien seuraamisen ohella pieniä infotuokioita omasta maastaan ja koulujärjestelmästään.

Näiden asioiden lisäksi juttelimme opetuksen arjesta, kuten poissaolojen lisääntymisestä, digitaalisuudesta vs. painetun kirjan käytöstä ja käytäntöjen vaikutuksesta kielenkäytön tarkkuuteen ja muistiin. Myös ideoita 3- ja 6-kurssien erilaisista toteutustavoista jaettiin.

Valitettavasti edellisessä ainetiimitapaamisessa lokakuun lopussa sovittu ajankohta osoittautui haasteelliseksi monelle. Ehkäpä ensi kerralla sitten! Neuvotellaan yhdessä ajankohta sellaiseksi, että useampi pääsee mukaan.

Sirpa Ruhanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti