9.5.2019

Uskonnon ainetiimi jännän äärellä

Uskonnon keväisessä ainetiimitapaamisessa 7.5. kokoonnuttiin mielenkiintoisten ja hämmentävien ilmiöiden pariin. Kirkon tutkimuskeskuksen tutkimuskoordinaattori Jussi Sohlberg luennoi suvereenilla asiantuntijuudella länsimaisesta esoteriasta ja uskonnollisten liikkeiden kentästä Suomessa. Hän avasi kiinnostavia tutkimuksia sekä teemaan liittyvistä mainstream-ilmiöistä (enkelihoidot, kanavointiyrittäjyys, naulakkouskonnollisuus) että marginaalisempien ryhmien (satanismi, äärioikeistomieliset liikkeet) piiristä. Monimuotoinen uushenkisyys jäsentyi luennon jälkeen huomattavasti paremmin kuulijoille. Keskustelu oli vilkasta ja herätti kiinnostuksen jatkaa ensi vuonna mm. kuvataiteen ja uskonnon yhteiseen ainetiimitapaamiseen. 

Ehdimme myös perehtyä tiimin vetäjän Satu Honkkilan johdattelemana tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden teemoihin sekä yleisellä tasolla että oman aineen piirissä. Käytänteitä on Ylöjärven lukiossa kehitelty muutaman vuoden ajan: koulutusta on järjestetty sekä opettajille että opiskelijoille, on toteutettu toiminnallisia ro-tuokioita ja koko koulun tapahtumia. Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden jalkauttamiseen koulun toimintakulttuuriin tarvitaan kaikkien aineiden opettajia. Uskonnon kursseilla tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyvät kysymykset nousevat usein suoraan kurssien teemoista, joten niiden käsittely tunneilla on siksikin luontevaa.

Mari Rauhala esitteli vielä kätevän tuntisabluunan, joka on sovellettavissa eri teemoihin ja moneen reaaliaineeseen. Kokonaisuuteen sisältyi monipuolista tekemistä ja toiminnallisia menetelmiä, jotka katkaisevat hyvin tietokoneen äärellä työskentelyn. Prosessinomainen kulku sisälsi kaikki olennaiset vaiheet perehtymisestä perusasioihin ja kertaamisesta syventämiseen.

Uusi opetussuunnitelma on saatu uskonnon osalta valmiiksi ja herätti vielä paljon kysymyksiä. Erityisesti moduulien tarjoamat mahdollisuudet vaikuttivat mielenkiintoisilta joskin asia jäi lähinnä ihmettelyn tasolle. Jännän äärellä siis oltiin Koulutuskeskus Valossa alusta loppuun.

​Satu Honkkila
Uskonnon ja psykologian lehtori
Ylöjärven lukio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti